Novi Peugeot 3008 predstavljen u BiH – Potpuno nov!

Peugeot 3008

Novi Peugeot 3008 predstavljen u BiH – Potpuno nov!

Peugeot 3008 u novoj generaciji predstavljen je bh. tržištu. Riječ je o potpuno novom automobilu sa kojim francuska marka planira napraviti još bolje prodajne rezultate na globalnom tržištu. Osim prezentacije imali smo priliku napraviti i prve kilometre sa hibridnom verzijom modela 3008, a detaljnije o francuskom novitetu možete čitati u nastavku.

Peugeot je ostvario odličan prodajni rezultat sa prethodnom generacijom modela 3008 koji je postao pravi bestseller. U proteklih 7 godina prodao se u 1.320.000 jedinica u čak 130 zemalja. Na skromnom bh. tržištu do krajnjih kupaca došlo je 300 novih jedinica, dok na cesti možemo vidjeti znatno više primjeraka jer je veliki broj automobila uvezen kao polovan.

Peugeot 3008

Novi Peugeot 3008 dolazi na potpuno novoj STLA Medium platformu – Stellantis univerzalnoj grupacijskoj platformi i prvi je model koji je koristi. Nova platforma budućim modelima omogućava da za pogon koriste sve vrste agregata: motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, hibridne motore ili potpuno električne motore. Električna izvedba s najvećom baterijom trebala bi osigurati domet do 700 km i vrijeme punjenja od 30 minuta.

Dizajn novog Peugeot 3008 u potpunosti je nov i pažljivo je stvoren kako bi se na najbolji način uklopio u novi karakter automobila koji se nezaustavljivo okreće kao budućnosti. Dizajnerski automobil je iz temelja promijenjen, što se najbolje vidi na prednje i zadnjem dijelu, dok je sam koncept automobila zadržan iz prethodne generacije. Novi 3008 prepoznatljiv je po prednjim svjetlima koja, kao i kod drugih novih modela, asociraju na lavlju kandžu.

Novi dizajn prilagođen je i aerodinamici koja je dodatno unaprijeđena pa otpor zraka iznosi svega Cx 0,28 zbog čega je novi 3008 još efikasniji. Sa svojim dobro izbalansiranim proporcijama novi 3008 veći je od prethodnika. Njegova dužina je 4,54 m, širina 1,89 m i visina od 1,64 m, ali i pored toga Peugeot 3008 ostao jedan od najkompaktnijih modela u C segmentu SUV modela.

i-Cockpit nove generacije za novu unutrašnjost

Peugeot nastavlja razvoj i-Cockpit rješenja po kojem je postao prepoznatljiv na automobilskom tržištu. Nova generacija i-Cockpita donosi zakrivljeni panoramski ekran sastavljen od jednog panela visoke rezolucije od 21 inč.

On se se proteže od lijevog kraja kontrolne table do centralne konzole i blago je usmjeren ka vozaču. Na njemu se prikazuje veliki broj informacija, a kako smo to već navikli njegov prikaz moguće je prilagoditi po svojim potrebama i željama kroz ponuđena grafička rješenja.

Start proizvodnje sa benzinskim i hibridnim modelima

U početku proizvodnje i prodaje ovog modela kupcima se nude blagi hibridni modeli koji kombinuju 1,2-litarski turbobenzinac potpomognut elektromotorom od 21 kW i baterijom kapaciteta 0,89 kWh. Ukupno ovaj motor nudi 136 KS i 230 Nm okretnog momenta, pa ova pogonska izvedba osigurava solidne performanse i malu prosječnu potrošnju goriva.

Peugeot 3008

Kada je riječ o električnoj izvedbi E-3008 u početku prodaje na bh. tržištu nudit će se izvedba s baterijom kapaciteta 73 kWh i snagom od 210 KS, a već od februara 2025. godine u ponudi će biti Long Range s baterijom od 93 kWh i pogonom od 326 KS. Uz ovaj model stiže i PHEV priključni hibrid koji kombinuje 1,6-litarski turbobenzinski motor i elektromotor za ukupnu snagu od 195 KS i električni domet od 85 km. Uz nove pogonske sklopove stigli su i novi automatski mjenjači sa dvostrukim kvačilom koji mijenja klasični EAT8 automatski mjenjač.

Novi Peugeot 3008 u izvedbi Allure 1.2 Hybrid na bh. tržištu može se kupiti već od 63.116 KM, dok bogata GT izvedba košta 69.119 KM. Detaljan cjenovnik ostalih izvedbi možete pronaći na www.peugeot.ba

Kategorije: Vijesti